Groene energie in Armenië

Groene energie in Armenië
Nieuws

Er is in April een grote deal getekend voor het vergroenen van de Armeense energiebehoefte, er komt een waterkrachtcentrale bij de grens met Iran. Er worden nog veel meer groene energiecentrales verwacht in de toekomst. Zo is er al groen licht gegeven voor een gigantische zonne-energiecentrale, en voor een groot windmolenpark.

Momenteel wekt de Armeense republiek haar energie op twee manieren op: met gas geïmporteerd uit Rusland, en met de nucleaire energie-centrale bij Metsamor. Beiden dragen grote risico’s met zich mee. Het is ongunstig voor Armenië om volledig afhankelijk te zijn van een buitenlandse grootmacht voor haar energie-behoeftes. Oekraïne is een goed voorbeeld waarom afhankelijkheid een groot gevaar is voor Armenië.

Waterkrachtcentrale in Armenië

Metsamor bevind zich in een aardbevingsgevoelig gebied. Als er een grote aardbeving plaatsvind in Armenië dan kan dat desastreuze gevolgen hebben voor de gehele Kaukasus. Overigens wordt, volgens de Amerikaanse overheid, veel van het kernafval van Metsamor illegaal geëxporteerd naar Iran. Er wordt beweerd dat Iran dit kernafval gebruikt om massa-vernietigingswapens te maken. Dit is echter nooit bewezen.

Door de energie-afhankelijkheid en het gevaar van Metsamor is het al jarenlang een doel van de Armeense overheid om op een alternatieve manier aan energie te komen. Importen is geen optie aangezien de grenzen met Azerbeidzjan en Turkije gesloten zijn, en Iran en Georgië zelf energie tekort komen.

Zonne-energie in Armenië

Dit allemaal heeft ervoor gezorgd dat Armenië nu al meer dan tien jaar lang miljoenen investeert in groene energiecentrales. Zo zijn er al veel zonne-energiecentrales in Armenië, er wordt nu gebouwd aan de grootste zonne-energiecentrale van de gehele Kaukasus in Armenië, de Masrik-1 centrale. Ook zijn er vele kleinere centrales in de bouw, de eerste daarvan zijn al voltooid bijvoorbeeld in Shenik. De meeste overheidsgebouwen in Armenië zullen nog voor het einde van 2018 volledig overschakelen naar zonne-energie.

Ook windenergie is in Armenië flink in opkomst. Waar er nu nog geen windmolens actief zijn in Armenië zullen er vanaf 2019 wel 100 windmolens worden geïnstalleerd in Gegharkunik en Kotayk. De kosten voor dit project zullen 350 miljoen USD bedragen en worden gefinancierd door een energie-grootmacht uit de Verenigde Arabische Emiraten.


Mkrtich Mkrtchjan op 20-06-2018