Een teken van menselijkheid

Een teken van menselijkheid
Nieuws

Het is moeilijk om te vergeten hoe in de voormalige Armeense, nu Azerbeidzjaanse provincie massaal Armeense graven werden vernietigd door Azerbeidzjaanse soldaten. Onmenselijk. Hoe anders is de behandeling van Armenië naar Azeris toe:

De Azerbeidzjaanse overheid heeft een verzoek ingediend bij de Armeense overheid om Azerbeidzjaanse graven bij de grens met Armenië te bezoeken. Wetend hoe heilig voorouders en familie zijn hebben de Armeniërs het verzoek geaccepteerd en kunnen geselecteerde Azerbeidzjaanse families binnenkort hun familiegraven bezoeken bij de Armeense grens.

Op de foto is goed te zien hoe Azerbeidzjaanse soldaten in een barbaarse daad de Armeense begraafplaats van Julfa hebben vernietigd en veranderd naar een militaire trainingsplaats. Doordat er van de Iraanse kant van de grens veel foto’s zijn gemaakt van deze vernietiging is er veel bewijs. Echter is er nooit iemand aansprakelijk gesteld voor deze massa vernietiging van Armeense cultuur en traditie. Wat dit allemaal extra pijnlijk maakt is dat de Armeense begraafplaats bij Julfa de grootste Armeense begraafplaats ter wereld was. Honderden jaren oude Khachqars zijn vernietigd.

Reconstructies van deze Khachqars zijn te vinden in Echmiadzin en bij Geghard.


Mkrtich Mkrtchjan op 20-06-2018