De aftermath van de fluwelen revolutie van Nikol Pashinyan.

De aftermath van de fluwelen revolutie van Nikol Pashinyan.
Nieuws

De afgelopen maand is er enorm veel gebeurd in het politieke landschap van Armenië. Voormalig premier Serzj Sarikisian is afgetreden na massale protesten tegen zijn aanstelling. Na verdere massa-protesten is Nikol Pashinyan benoemd tot minister-president van de Armeense republiek. Wat heeft Nikol Pashinyan sindsdien gedaan, hoe staat het er nu voor met Armenië?

Buitenlandse diplomatie bezoeken

Sinds Nikol Pashinyan is verkozen tot premier heeft hij het erg druk. Hij heeft twee diplomatieke reizen gemaakt. Één naar Sochi in Rusland en eentje naar Georgië. In Sochi heeft Pashinyan de top van de Euraziatische unie bijgewoond, hierbij heeft Pashinyan de leiders van Kirgizië, Wit-Rusland en Kazachstan ontmoet. Er is onderhandeld over een vrijhandelsverdrag met Iran en meer handel binnen de unie. Tijdens de top heeft Pashinyan een speciale ontmoeting gehad met Vladimir Poetin, waarin ze hebben benadrukt hoe belangrijk de vriendschapsband tussen Armenië en Rusland is. Beide leiders benadrukte dat alles moet worden gedaan om de band tussen Armenië en Rusland te versterken.

Volgende week op 18 juni zal er een tweede ontmoeting zijn tussen Poetin en Pashinyan in Moskou.

In Georgië is Pashinyan ontvangen door het hoofd van de Georgisch-Orthodoxe kerk, de minister van buitenlandse zaken, de premier en de president. Pashinyan is door de (Armeense)  gemeenschap van Tbilisi ontvangen als een held. De ontmoeting is breed uitgemeten door de pers van zowel Armenië als Georgië. Er wordt gesproken van een vernieuwde verbroedering tussen deze twee landen. Er is uitgebreid benadrukt dat de relaties op politiek economisch cultureel en militair gebied sterk moeten worden verbeterd. Momenteel heeft Georgië betere betrekkingen met het vijandige Azerbeidzjan dus dit kan, volgens veel politiek analisten, een grote shift betekenen in de Kaukasische verhoudingen

Aanpak van corruptie en economisch beleid

Nu Vahe Hakobyan, de gouverneur van Syunik, is afgetreden zijn officieel alle gouverneurs van de Armeense provincies afgetreden. Ook alle oud-ministers en vele politici zijn afgetreden. De oude garde van de Armeense politiek verlaat langzaam het Armeens landschap en wordt vervangen door politici gekozen door Nikol Pashinyan. Men hoopt hiermee de corruptie in Armenië eindelijk te kunnen verwijderen. Er zijn verschillende rechtszaken gestart tegen corrupte zakenmensen en politici en er zijn al enkele miljoenen boetes uitgedeeld, zo is er een boete van vier miljoen USD uitgedeeld aan de zakenman Armen Unanyan en naar verwachting zullen nog vele boetes en rechtszaken volgen.

Pashinyan heeft verschillende Armeense experts uit de diaspora over laten vliegen naar Armenië om hen een machtspositie te geven in Armenië of om advies te vragen aan de experts. Zo is de Armeens-Amerikaanse Daron Acemoglu, een van de bekendste Amerikaanse economen, momenteel in Armenië om samen met Pashinyan een stabiel en sterk economisch beleid te vormen voor de toekomst van Armenië. Wat opvalt is dat Pashinyan veelal samenwerkt met jongere Armeniërs en Armeniërs uit de diaspora. Dit zijn groepen mensen die niet onder de Sovjet-cultuur hebben geleefd en zo de Sovjet corruptie van de vorige regeringen niet persoonlijk hebben ervaren.

De aanpak van Pashinyan is echter niet volledig onomstreden. Er is nu al veel kritiek op verschillende gouverneurs en ministers. Er wordt gesproken van vriendjespolitiek en corruptie. Zo zou de nieuwe minister van diaspora alleen maar bekenden hebben aangenomen op zijn ministerie. Ook zijn er selfies gemaakt in het ministerie door vrienden van de minister. Dit oogt volgens sommigen op onproffessionaliteit.

Binnenlandse politieke hervormingen

Nikol Pashinyan is nu bijna een maand aan de macht, een relatief korte periode. Pashinyan heeft veel lof gekregen maar ook de nodige kritiek. Het is duidelijk dat Pashinyan erg druk is met politieke hervormingen in Armenië maar we weten niet hoe ver hij is. Pashinyan en zijn coalitie willen het liefst zo snel mogelijk nieuwe parlementaire verkiezingen uitroepen. Er zal veel veranderen de komende tijd maar er is nog veel onduidelijk over hoe het gaat lopen. Armenië bevind zich in een heel onstabiele en lastig te voorspellen periode. Het minste wat wij als Armeense studenten in Nederland kunnen doen is hopen dat Armenië een mooie toekomst krijgt, ongeacht wie er aan de macht is.


Mkrtich Mkrtchjan op 20-06-2018